Bütçe Hazırlama Süreci

Bütçenin Kapsayacağı Dönemin Belirlenmesi:

Bütçe için ilk olarak karar verilmesi gereken konu, bütçenin hangi dönemi kapsayacağıdır. Şirketler, 3 aylık 4 çeyrekten oluşan veya 6 aylık 2 yarımdan 1 yıllık bütçe planlaması ile hareket ederler.

Bunun temel nedeni, daha uzun süreler için hazırlanan bütçe planlarının gerçekliğini kaybetmesidir.

Bütçe Stratejisinin Belirlenmesi:

Gelir, ayrılan pay ve sermaye gibi hedeflerin belirlenmesi için gerekli tüm çalışmalar yapılmalıdır.

Hiyerarşik Düzene Göre Bütçe Hazırlanması:

Bütçe hazırlanırken, aşağıdan yukarıya doğru tüm departmanların ve çalışanların iş ile ilgili gelecek dönemdeki tüm ihtiyaçları dikkate alınmalıdır.

Nakit Girişi ve Çıkışı ile İlgili Tahmin Yapılması:

Bütçe yapılırken, gelecek dönem için aylık nakit girişi ve çıkışı tahmini yapılmalıdır. Böyle bir tahminle, gelecek dönemlerde yaşanabilecek sapmalar belirlenebilir ve gerekli revizyonlar herhangi bir gecikme yaşanmadan yapılabilir.

Satış Bütçesinin Hazırlanması:

Geçmiş dönemlere ait verilere bakarak, bütçe planı hazırlanan dönemdeki satış miktarları, maliyetleri ve gelirleri ile ilgili plan hazırlanmalıdır.

Sapma Analizlerinin Yapılması:

İşletmelerin tamamı, yılın her ayında ya da mevsiminde aynı miktarda taleple karşılaşmayabilirler. Bu nedenle, hazırlanacak bütçedeki tahminlerin bu tür düzenlemeler içermesi, daha yoğun üretimin ve satışın olması beklenen dönemlerin planlarının yapılması gerekir.

Hedeflerin Paylaştırılması:

Bütçe hazırlık aşaması bittikten sonra, organizasyondaki tüm bölümlere bütçe hedefleri ataması yapılmalıdır.

Bütçelerin Onaylanması:

Nihai bütçenin onaylanması sonrasında, bütçenin tüm paydaşlarla paylaşılması gerekir.

Bütçe İzleme ve Konsolidasyon:

Hazırlanan bütçe planı sürekli olarak takip edilmeli, meydana gelen sapmalar belirlenmeli ve bu sapmalara göre bütçe gözden geçirilip, tekrar planlanmalı ya da bu sapmaların nedenleri ortadan kaldırılmalıdır.

Posted

in

by

Tags: